Preskoči na glavni sadržaj

Kako bolje misliti, Christel Petitcollin

RECENZIJA


Izdavač: Poetika

Nakon što sam poprilično brzo pročitala knjigu Kako manje misliti, morala sam u ruke uzeti i ovu knjigu. Mogla bih reći da je ovo nastavak na prvu knjigu jer se u njoj produbljuju neke teme i jer autorica obrađuje neke nove stvari. 

"Nakon čitanja knjige Kako manje misliti sigurno već znaš da pripadaš krugu osoba koje neprestano analiziraju. Svjestan si i toga da je mentalna pretjeranost tvoj adut, a fantastičan um – alat za samousavršavanje. Samo, kako optimalno iskoristiti to što se nalazi u tvojoj glavi? Knjiga Kako bolje misliti, razvoj i nadopuna prvoga dijela priručnika, napokon će rastjerati dvojbe koje te muče. Autorica ju je napisala kao reakciju na brojne molbe čitatelja koji su tražili naputke u vezi s njihovim svakodnevnim problemima. Čitajući ta pisma i odgovore Christel Petitcollin, može se steći dojam sudjelovanja u privatnom razgovoru s terapeutkinjom.

Ako želiš produbiti znanje o sebi i savjete kako pronaći mir na profesionalnom planu, u odnosima s najbližima i u ljubavi, obavezno posegni za ovom knjigom! Uz nju ćeš bolje razumjeti sebe i druge, razvit ćeš i zavoljeti svoju neobičnu osobnost, a također i naučiti kako organizirati okruženje tako da se u njemu osjećaš najsigurnije."

Čitanje mi je išlo jednako brzo kao čitanje knjige Kako manje misliti. Stil pisanja malo je drugačiji nego u prvom dijelu. I dalje autorica opisuje primjere stvarnih ljude, ali to radi na drugačiji način. Knjigu je razradila na pismima koje je dobila od svojih čitatelja. 

Odmah na početku imamo jedno pismo i nekako kroz cijelu knjigu obrađuje se to pismo. Nešto što nisam primijetila ranije je način na koji je autorica pričala o manipulatorima. U ovom pismo možemo pročitati kako ta osoba smatra da je mržnja prema manipulatorima presnažna i to je nešto s čim bih se složila. Ranije nisam to primijetila, ali sad jesam. Možda je taj osjećaj ipak bio mrvicu presnažan. Manipulatori jesu zli, ali su i oni ljudi i treba ljude upozoriti da se maknu od takvih ljudi, ali možda ipak ne treba toliko forsirati to.

Iako sam primijetila sve to s manipulatorima, knjiga mi je i dalje bila odlična. Autorica je razradila teme koje su čitatelji tražili da razrada, dotakla se života s drugim ljudima, kao što je ljubavni život ili posao. 

Kao iza prvi dio knjige, mogla sam se pronaći u puno toga i s velikom radošću mogla sam prihvatiti savjete koje sam pročitala u knjizi. Neke stvari sam već počela primjenjivati na vlastiti život. Čitajući ovu knjigu stvarno sam imala osjećaj da me netko poznaje. Naravno, nisam se pronašla u baš svakoj riječi koja je napisana, ali sam se pronašla u većini toga.

Ovo je jedna od onih knjiga koju morate pročitati ako vam se svidio prvi dio. Nadovezuje se na njega i daje vam još više informacija koje vam mogu pomoći. Daje vam osjećaj prihvaćanja. Znate da postoje osobe koje se osjećaju isto kao vi, znate da postoji osoba koja poznaje vaše osjećaje i tu je da pomogne, da pomogne vama pomoću knjiga, a isto tako da pomogne ljudima koji se osjećaju kao vi.

Možda ćete se pronaći u jednoj stvari, možda ćete se pronaći u svemu, ali to nije bitno. Bitno je da postoji rješenje i za tu jednu najmanju sitnicu koja vas muči. Autorica je dala savjete za puno toga, tako da pročitajte ovu knjigu. Pomozite sebi, ali pomozite i ljudima oko vas. Tek kad sami naučite i shvatite kako razmišljate, možete izgraditi kvalitetne odnose s drugim ljudima. Vjerujem da će vam knjiga pomoći, tako da uzmite ju u ruke i samo naprijed. Ako ništa, znate da sam ja uz vas.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj