Preskoči na glavni sadržaj

Čitam te kao knjigu, Emily Henry

 Recenzija 


Izdavač: Puls

Obožavam. Obožavam sve oko ove knjige, likove, radnju, priču, mjesto radnje, ma jednostavno sve.

 Život Nore Stephens pravi je roman. Kao književna agentica, može se pohvaliti opsesivnim čitanjem rukopisa, ali sama teško da utjelovljuje modernu književnu heroinu iz maloga grada koja s muškarcem svojih snova uživa u zalasku sunca. Ona je osoba iz velikoga grada. Ne ona koja upozna zgodnog farmera. Ona druga, koju muškarac napušta radi šarmantne, skromne djevojke. Uštogljena, uvijek sređena, savršeno istrenirana. Jedine osobe koje je doživljavaju kao heroinu njezini su klijenti, za koje je dostupna u svako doba dana i noći, i njezina voljena sestra Libby. Upravo će na Libbynu zamolbu Nora provesti kolovoz u malom mjestu Sunshine Falls u Sjevernoj Karolini. Trudna Libby očajnički se nada kako će to mjestašce transformirati njenu karijerom obuzetu sestru, ali umjesto piknika na livadi i romantičnih sastanaka s atraktivnim lokalnim liječnikom, Nora neprestano nalijeće na Charlieja Lastru, književnog urednika kojeg poznaje još iz New Yorka. To bi i zvučalo slatko da nema činjenice kako su se u prošlosti Nora i Charlie već susreli i to, u najmanju ruku, nije dobro prošlo...”

Nora se našla u problemima. Sestra joj je trudna, ali ne izgleda baš sretno. Nora kakva je, želi joj pomoći i pristaje na sve što sestra traži od nje. I tako odlazi na odmor od mjesec dana.

Bilo mi je žao Nore. Stavila je sestru na prvo mjesto i sve što je radila, radila je za nju. Zbog svoje ambicije i loše sreće prekinula je s nekoliko dečkiju. Ali na kraju dana, sestra nije htjela njezinu financijsku pomoć i ispada da se Nora bezveze trudila.

Odnos između Nore i Charlieja mi je genijalan. Napokon smo dobili knjigu s neprijateljima koji se međusobno naljute, ali na dobar način. Iako se nisu svidjeli jedno drugome na prvu, svejedno ne čine nešto toliko loše jedno drugome, ne povrijeđuju se međusobno. Njihov odnos postepeno prerasta u sviđanje. Sve je odrađeno odlično. 

Navikli smo da kad se međusobno mrze, dolazi do toga da se slučajno (ili čak namjerno) povrijeđuju i njihov odnos umjesto da zahladi, oni se sve viši više sviđaju jedno drugome, što nema uvijek baš smisla. Zato je u ovoj knjizi sve odrađeno odlično jer sve ima smisla.

Iako su neke stvari bile predvidive, svejedno me knjiga uspjela iznenaditi. Da, bilo je logično, ali me iznenadilo kako je odrađeno.

Jako mi se svidjelo što knjiga ne prati samo njihovu romansu, nego baš upoznajemo Noru i njezin odnos s majkom i sestrom. Vidimo koliko joj je sestra bitna. Vidimo i kako je došlo do toga da je Nora takva kakva je, ledena kraljica koje se svi plaše, ali je jako uspješna. Kad sve to otkrijemo, možemo osjetiti suosjećanje prema Nori.

Emily ima izvanredan stil pisanja i stvarno jako volim sve njezine knjige. Možda mi je čak ovo najdraža do sada.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj