Preskoči na glavni sadržaj

Princeza koja je vjerovala u bajke, Marcia Grad Powers

Recenzija 


Izdavač: Poetika

Ovo je jedna bajka koja će vam promijeniti život. Možda mislite kako su bajke nerealne i daju nam pogrešan pogled na svijet, govore nam kako smo mi princeze koje čekaju da ih princ spasi. Nemoćne smo princeze kojima treba pomoć. Ali ovo nije takva bajka. Ovo je puno više od toga. 

"Princezu Victoriju odgajaju kralj i kraljica koji su strogi i nepopustljivi, a istodobno puni ljubavi. Ona odrasta sanjareći o tome da će je spasiti Princ Šarmer, baš kao što se događa u njezinim obožavanim bajkama. Kada je princ doista spasi, čini se da je sve baš kako treba biti – dok se ne ispostavi da princ baš i nije pretjerano šarmantan.

Prema savjetu dražesnog, raspjevanog sovca koji svira bendžo princeza se otisne na izazovno putovanje samootkrivanja dok napreduje Stazom istine. Putem se skoro utopi u Moru osjećaja, prođe kroz nevjerojatnu Zemlju Iluzija, u Taborištu za izgubljene putnike nauči prepozati istinu i uđe u otrežnjavajuću Zemlju stvarnosti tragajući za Hramom istine i Svetim svitkom. Naposljetku, uz pomoć sovca i ostalih jedinstvenih i mudrih prijatelja, otkrije da se bajke doista mogu ostvariti – iako ne onako kako je očekivala."

Princeza Viktoria ima teške roditelje. Ona se mora ponašati po kodeksu princeza i ne smije pokazati pravu sebe jer će onda roditelji biti razočarani. 

Možda na početku dobijete dojam da je priča o princezi Victoriji uvodna priča i da onda slijedi dio koji će vam pomoći s puno teorije, ali ovo nije takva knjiga. Ovo je jedna bajka. Kroz cijelu knjigu pratimo Viktoriju i njezinu priču te smo dio njezinog putovanja u traženju istine. 

Nećete dobiti teoriju koja će vam pomoći, ali dobit ćete poučnu priču. 

Princ Šarmer je najgori princ ikad. Dvoličan je, s princezom ima epizode gdje je divan, gdje ju voli, a ima i epizode gdje ju krivi za svoje loše raspoloženje, gdje ju krivi za sve loše u životu. Nije mi se uopće svidio. Izazvao je jaku ljutnju u meni. 

Onda sam shvatila razlog tog osjećaja. Na našem putu života, svi smo imali jednog princa Šarmera ili ćemo ga tek imati. On može biti i u obliku prijatelja, prijateljice, ali u nekom dijelu našeg života suočimo se s manipulatorom i zato sam bila toliko ljuta. 

A roditelji, bili su užasno strogi. Potiskivali su pravu Viktoriju zbog svih stavova o lijepom ponašanju. Iako su je stvarno voljeli i to pokazali, svejedno su bili previše oštri prema princezi. 

I tako je princeza pobjegla od svega toga i krenula na put. 

Na tom putu možemo pronaći puno savjeta koji nam mogu pomoći u životu. Tu zapravo počinje prava poanta knjige. 

Označila sam puno citata, pronašla sam puno korisnih savjeta i informacija i vjerujem da mi mogu pomoći. Vjerujem da nakon ove knjige mogu napredovati na sebi i da mogu početi cijeniti sebe. Zapravo, mogu početi cijeniti pravu sebe, pustiti ju na slobodu, koliko god ona vrckava i smotana bila. 

Ova knjiga je moderna bajka o dvoličnosti i toksičnim odnosima i vjerujem da je obavezna literatura za svaku ženu. 

Ako vam treba pomoć s toksičnim odnosima, ako vam treba poticaj da radite na sebi, ovo je savršena knjiga za vas. Vjerujem da ćete biti ljuti zbog nekih situacija, ali to je samo zato što ćete se možda pronaći u tome ili ćete pronaći u tim opisima nekoga do koga vam je stalo, ali isto tako vjerujem da ćete na kraju jako uživati u knjizi. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj