Preskoči na glavni sadržaj

Ubojičina potraga, Robin Hobb

 Recenzija 


Izdavač: Lumen

Nisam sigurna je li mi ovaj treći, ujedno i posljednji, nastavak bolji od drugog ili mi je ipak drugi dio trilogije bolji. Toliko toga se dogodilo u ovoj knjizi, ali imam osjećaj da je drugi dio ipak bio malo napetiji i da će zbog toga odnijeti pobjedu. Ali neovisno o svemu tome, knjiga je bila izvrsna. 

"Kralj je mrtav. Njegov je nasljednik Verity nestao, pa su ga proglasili mrtvim. Prijestolje je prijevarom ugrabio princ Regal.

Na rubu smrti u Regalovoj tamnici Fitz se povezao sa svojim vukom Noćnikom jače nego ikada dosad i tako spasio vlastiti život, no ono što je preživjelo nakon njihova spajanja jedva se može nazvati čovjekom... Možda je zato i dobro da svi njegovi bližnji misle da nije preživio, čak i njegova voljena Molly koja je tek postala majkom njihova djeteta.

Fitzov se život pretvorio u pakao. Ne može biti gore nego što jest, mora nešto poduzeti, pa s Noćnikom odlazi u Trgovište kamo se povukao Regal nakon što je bezdušno prepustio obalni dio kraljevstva Šest Vojvodstava pljačkašima s Crvenih brodova. Ne preostaje mu ništa drugo doli uništiti čovjeka koji je uništio njegov svijet. U njemu gori želja za osvetom, jedini razlog za život, sve dok se u njegov um poput groma ne probije Verity i naloži mu da dođe po njega…"

Ovaj nastavak trilogije mi je pomogao da stvarno shvatim što je Zaumlje. Bilo je to objašnjeno i u prve dvije knjige, ali u ovoj knjizi sam baš shvatila neke stvari. Vidjela sam kako se jako mogu povezati životinja i čovjek i kakvo dobro im to može donijeti. Na neki način razumljivo je zašto je to tako, zašto smo tek u ovoj dijelu dobili jasnu sliku, ali u drugu ruku, imam osjećaj kao da sam propustila prve dvije knjige i da mi je nedostajao dio slagalice. 

U ovoj knjizi mi se baš svidjelo kolika je bila velika ljubav Fitza prema Molly i njihovom djetetu. Sve bi napravio za njih, pa čak i dao svoj život. Htio je da one budu sigurne, ali da budu i sretne. 

Ali osim te velike ljubavi prema Molly, Fitz je imao i posebnu vrstu ljubavi prema Noćniku. Povezali su se, postali su braća, bili su čopor. Drago mi je što je Noćnik ostao uz Fitza u svim teškim trenucima. Bio mu je oslonac i prijatelj kad mi je to najviše trebalo. 

No, Fitz ima još jednu predivnu osobinu, a to je lojalnost. Sve do kraja ostao je lojalan i vjeran svome kralju, Verityju. Čak i kad je bilo nemoguće pronaći ga, otišao je za njim. Tražio bi ga do zadnjeg daha da se to tražilo od njega. Oduševilo me to što Fitz zbog puno stvari nije savršen, a opet, ponašao se tako divno prema nekim ljudima do kojih mu je stalo. 

Dala sam si malo slobode da Fitzovo putovanje u ovoj knjizi povežem sa životom općenito. Krenuo je bez ikakvog plana na put koji je težak, na put zbog kojeg bi mogao umrijeti, ali nije odustajao. Naišao je na dosta prepreka, htjeli su ga i ubiti, ali Fitz je ustrajao i došao je do svog cilja. To nam sve može biti jako dobra pouka za naš život. Ne bismo trebali odustati čak i kad je teško jer nikad ne znamo što nas čeka na cilju. 

Knjiga mi je bila baš odlična. Scene su još bolje u ovom dijelu, još krvavije, a opet imamo i još više ljubavi i vjernosti. U ovoj knjizi imamo i još više magije, ali i nekih stvari koje bi nas jako mogle iznenaditi. 

Znam da knjiga ima preko 900 stranica i da na prvu to zvuči jako puno, ali kad ju uzmete u ruke i krenete, teško ćete stati i brzo ćete doći do kraja knjige, a onda vam možda čak i bude žao što je vaše putovanje završilo tako brzo. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj