Preskoči na glavni sadržaj

Mala čajana u Tokiju, Julie Caplin

Recenzija 


Izdavač: Koncept 

Ovo je jedna jako slatka knjiga za dane kad vam je teško, kad vam treba odmora, ali je i za dane kad se sretni i samo vam se uživa. Zapravo, ova je knjiga za sve dane i za sve vrste osjećaja. 

"Fiona, putopisna blogerica, oduvijek je sanjala o tome da posjeti Tokio. Sve otkada je dobila priliku da ga posjeti, s plaćenim svim troškovima, čini joj se da živi u snu. 

Stigavši u Tokio, Fiona vrlo brzo shvaća da je osvojena sjajem i blještavilom grada ispunjenog golemim neboderima, prepunim ulicama i tihim restoranima iz kojih se širi opojni miris miso-juhe. San traje sve do trenutka kada sretne zaboravljenu ljubav koja ju je ostavila slomljenog srca prije deset godina, fotografom Gabeom kojega je, kako se Fioni čini, 10 godina učinilo još privlačnijim. "

Jako volim ovakve vrste knjiga. Nisu predugačke, poglavlja su relativno kratka, a ljubavna romansa između glavnih likova je slatka, ali i pomalo nespretna u nekim trenucima. 

Fiona mi je bila baš odličan lik. U nekim situacijama mogla sam se povezati s njom i tako sam puno bolje doživjela knjigu. Bila je pomalo smotana, a opet znala se izboriti za sebe ako je nešto baš jako htjela. Snalažljiva je, ali i osjetljiva. Baš mi je bilo zanimljivo čitati o tome kako se gubi po Tokiju, a opet uspjeva pronaći pravi put. To mi je dalo nadu da nisam potpuni promašaj i da čak iako sam tako smotana, ne trebam se toliko užasavati svega. 

Gabe mi je bio naporan. Ali on je jedan od onih likova koji su na početku zatvoreni i naporni svima oko sebe jer su imali težak život ili jer im se dogodilo nešto loše, a onda se tijekom knjige promijene jer su upoznali pravu osobu i osobu za koju se isplati promijeniti. Malo me živciralo što je skoro imao ljubavnicu, odnosno što je on skoro bio ljubavnik svojoj bivšoj curi koja ga je ostavila na jadan način. Ako na sve to gledamo na način da njih dvoje provode vrijeme zajedno, on je uvijek tu kad njoj treba, ako će staviti sve iza nje i nju na prvo mjesto, onda joj je bio ljubavnik jer su ipak sve to jaki osjećaji, ali ako gledamo da trebaju spavati zajedno da bi bili ljubavnici, onda joj nije bio ljubavnik. Svakako, ja to gledam više na emotivnoj razini i bili su previše bliski. 

A sad, Fiona i Gabe zajedno. Sviđa mi se što su njih dvoje grumpy i sunshine par. On je sav nikakav, neraspoložen, otresit, a ona je toliko sretna i zadovoljna što je dobila priliku života. 

Ono što se dogodilo između njih, iako se to sazna tek tijekom knjige, ja to moram prokomentirati. Gabe je Fioni bio zamjenski profesor ili tako nešto dok je ona bila srednja škola i kad je kao srednjoškolka išla na predavanja na faks. Iako u knjizi piše da ima 18 godina, svejedno mi je bilo grozno što je Gabe njoj davao razne znakove i što joj je na predavanjima pokazivao naklonost. Iako je ponekad zabavno čitati o razvijanju osjećaja između profesora i studentice, ipak su u pitanju studentice koje idu na fakultet, pa je nekako društveno prihvatljivije. To mi je jedina zamjerka i to mi nije bilo baš toliko slatko, ali ostatak knjige mi je odličan.

Knjiga se jako brzo čita. Ja sam ju dobila na poklon i u tom istom danu sam ju i pročitala. Radnja se odvija dosta brzo i jako je dinamična knjiga. Stalno se nešto događa i neće vam biti dosadno tijekom čitanja. 

Svi ljubitelji ljubavnih knjiga, ova je knjiga za vas. Osim što ćete uživati u romantici, još ćete otputovati i u Tokio. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj