Preskoči na glavni sadržaj

Prvi dan ostatka tvog života, Maud Ankaoua

RECENZIJA


Izdavač: Poetika

Ovo mi je bilo prvi put da čitam self help roman. Do sada sam samo čitala knjige koje su izravno napisane da ti pomognu, koje su napisane više kao osobno iskustvo, bez previše drame. Ali ova knjiga je tu da ti pomogne, tu je da te odvede na putovanje, tu je da ti pruži nezaboravnu ljubav, ali najbitnije tu je da ti promjeni život za 180 stupnjeva.

"Maëlle, direktorica financija u jednoj uspješnoj razvojnoj tvrtki živi užurbanim životom koji se svodi na odlazak na posao, u teretanu i luksuzne užitke. Njezini snovi… koji snovi? U tom strogo uhodanom životu nema mjesta za snove, sve do dana kada je njezina najbolja prijateljica Romane ne zamoli za veliku uslugu. Pitanje je života ili smrti. 

Maëlle je sumnjičava, ali ipak prihvaća i odlazi na put u Nepal. Uspon po planinskim vrhovima Annapurne u himalajskom lancu pretvorit će se u istinsko duhovno putovanje. 

Kada ova mlada žena shvati da stvarnost možda i nije takva kakvom ju je uvijek zamišljala, počinje njezino osobno preispitivanje. Tijekom uzbudljivih iskustava i susreta, Maëlle će pronaći ključ istinske sreće i iz temelja promijeniti svoj život. No hoće li uspjeti spasiti svoju prijateljicu?"

Ispočetka mi se knjiga nije svidjela. Korice knjige su preslatke i pozivaju te da ju uzmeš u ruke, sinopsis je odličan i daje odličnu ideju knjige, ali na početku mi je jako teško išlo čitanje. Maëlle živi užurban život i odjednom joj prijateljica govori kako ima rak i traži užasno težak zadatak od nje. Mora napustiti svoju sigurnost, otići u nepoznato i pri tome preživjeti kako bi se vratila i pomogla prijateljici. Kao prava prijateljica odlučuje otići na taj put. Ono što mi se nije svidjelo je ta neka skripta ili što već što mora pronaći. Ta teorija o tome kako se možemo izliječiti samo razmišljanjem mi je nekako previše i nije nešto u što vjerujem te ne smatram da je moguće. Radije ne bih pričala o teorijama koje su spomenute u knjizi jer ih ne mogu prenijeti na dobar način i jer se moje mišljenje ne podudara s onime što piše pa bih bila previše subjektivna.

Kad sam prešla preko svojih stavova i ignorirala to što se ne slažem, knjiga mi je postala puno bolja. Ima odličnih lekcija koje mogu primijeniti u svome životu.

Maëlle je izniman lik. Iako joj ne odgovara da sad ode s posla, svejedno se odlučuje na tako težak potez i odlazi pronaći taj rukopis za svoju prijateljicu. Nisam sigurna koliko bi se nas usudilo na takav potez i koliko bi nas stvarno ostavilo sve da pomognemo nekome. To je bio jako hrabar potez i nadam se da bih ja imala dovoljno hrabrosti da napravim isto za svoje prijatelje.

Maëlle na svome putu upoznaje zanimljive ljude. Oni su joj samo suputnici na početku, ali kasnije joj postaju prijatelji za cijeli život. Svi ljudi koje upoznaje, mijenjaju joj život na bolje. Daju joj savjete, govore joj kako da radi na sebi, što da promjeni kako bi bila sretnija, kako bi osjetila pravu istinsku ljubav i kako bi joj život bio bolji. 

Jako su mi se svidjeli savjeti iz ove knjige. Imaju savjeti vezanu uz ljutnju, uz ljubomoru, uz strah i to su stvari koje možemo primijeniti u svome životu. Svatko od nas mogao bi pronaći nešto za sebe u ovoj knjizi i to joj daje poseban štih. Odlično mi je što vidimo kako ih glavni lik pokušava primijeniti u svojim postupcima, ali kako je samo čovjek, ne uspijeva joj uvijek. Tako nam daje mogućnost da se poistovjetimo s Maëlle i da vidimo čak i kad ne uspijemo, možemo kasnije opet pokušati. Ne uspjeti iz prve ne znači da nismo uspjeli, nego samo da nismo pokušali dovoljno puta.

Jedna od boljih stvari kod ove knjige su mi citati na početku svakog poglavlja. Na neki način otkrijemo o čemu bi moglo biti poglavlje, ali citati su isto jako inspirativni pa nam mogu poslužiti i u životu. 

Na kraju, knjiga mi se svidjela i stvarno ima dosta dobrih stvari. Ne želim da moji osobni stavovi utječu na cjelokupni doživljaj knjige, pa sam se tako potrudila i pročitati. Vjerujem da svatko od vas može pronaći nešto što će mu se svidjeti u knjizi ili nešto što bi mu moglo pomoći u životu. Ne čitanjem ove knjige uskraćujete si znanje koje vam je možda potrebno za život, a vjerujem da to ne želite napraviti.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj