Preskoči na glavni sadržaj

Napokon zajedno, Saša Jakšić

RECENZIJA


Izdavač: Prof&Graf

Inače ne čitam domaće autore. Ne zato što mi se ne sviđaju, nego nisam imala priliku upoznati se s njima i zato što uglavnom biram one "popularnije" knjige, knjige izdane od "poznatih" izdavača. Ova knjiga dala mi je potpuno drugačiju perspektivu. Pokazala mi je koliko izvrsno mogu pisati domaći autori i koliko dobre mogu biti i one novije izdavačke kuće, koje nemaju toliko izdanih knjiga. Ova knjiga je bila moje upoznavanje s domaćim autorima i mogu reći da je ostavila odličan prvi dojam.

"Katja Maras se iznenadi kada jedan dan u knjižnici u svom gradu iza pulta vidi profesora Viktora Stefanovskog, u kojeg je kao studentica bila zaljubljena preko ušiju, a koji se bio odselio kada je završila njena zadnja studijska godina.

Od tada je prošlo deset godina, ali on sada izgleda još bolje. I njemu je šok što vidi nju, svoju bivšu studenticu, radi koje je toliko patio, za kojom je užasno čeznuo, i radi koje mu je propao brak, jer ni on nije bio ravnodušan na Katju, iako se borio protiv svojih osjećaja za nju godinama, pogotovo dok joj je predavao kao njen profesor. Iako se među njima tada nije dogodilo ništa, nakon toga su oboje deset godina priželjkivali ponovni susret i drugu šansu da budu zajedno, i maštali potajno o tome.

Ali sada, kada su oboje slobodni, shvatit će da ipak nije tako lako prepustiti se svim tim osjećajima koji ih obuzimaju, i koliko god oni žele zapravo biti zajedno, iako su oboje stariji, zreliji, iskusniji i dalje zaljubljeni jedno u drugo, to neće biti baš tako jednostavno ni njemu ni njoj."

Ne znam koji lik mi je draži, Katja ili Viktor. Prvo, Katja je tako divna osoba, zrači moćnom energijom i pokazuje koliko je neovisna i snažna. Dok je bila studentica, bila je najbolja u svojoj generaciji, trudila se, učila, iako je dosta toga radila da impresionira Viktora, svejedno je briljirala. Ima izoštren, kreativan um, uvijek spreman za raspravu. Ne odustaje, ali zna priznati kada je u krivu. Tvrdoglava je, ali popusti oko stvari koje su joj bitne i oko ljudi do kojih joj je stalo. Viktor je njezina suprotnost, a opet joj je toliko sličan. Strpljiv je, kad je znao da mu Katja nešto taji, čekao je da sama kaže, nije navaljivao. Nježan je, brižan. Stalo mu je to Katje i napravio bi sve za nju, napravio bi sve da ona bude sigurna i voljena, dao bi joj sve što ima ako bi ju to učinilo sretnom. 

Njihova veza, njihova ljubav mi je toliko slatka. Na fakultetu su se držali podalje jedno od drugog kako ne bi  nanijeli štetu jedno drugome. Viktor je bio u braku, sviđala mu se Katja, ali ostao je vjeran svojoj ženi. Odselio se, promijenio posao kako bi ostao vjeran, trudio se spasiti brak, ali tom braku nije bilo spasa. Bez ljubavi, taj brak nije imao smisla. 

Katja je htjela da ju Viktor primijeti, ali on si to nije dozvolio. Uvijek je konzultacije imao s više studenata, čak i na predavanjima, kad su vodili rasprave, trudio se ne usmjeriti svu pažnju na nju, iako je to htio. I u takvim sitnicama ostao je svoj i ostao je vjeran svojoj ženi.

Kad su se sreli, oboje su bili previše ponosni i previše zabrinuti kako bi napravili prvi korak. Deset godina su bili razdvojeni i strahovali su kako se ne sjećaju jedno drugoga i zbog toga im je trebalo predugo vremena da se "prepoznaju" i da zapravo popričaju kao stari poznanici. 

Kad su napokon razmijenili nekoliko rečenica kao Katja, studentica i Viktor, profesor, započela je prava priča, započela je njihova ljubavna priča koja je jednostavno predivna. 

Toliko tajni, toliko skrivenih stvari koje su trebale doći na vidjelo, a opet, njihova ljubav je jačala, pobijedili su sve to. 

Svidjelo mi se što je knjiga tako kratka. Sve bitno je rečeno, nije bilo usporavanja radnje nebitnim opisima. Ali dužina knjige mi je i mana jer su mi se likovi toliko svidjeli da bih još čitala o njima, toliko su mi bili odlični da bih htjela uživati u još kojoj stranici njihove ljubavi.

Svidjela mi se radnja, ono što se događalo prije deset godina, ono što se događalo u sadašnjosti i tajne koje su nastale tijekom vremena. Polagano se otkrivalo što Katja skriva, nije bilo previše napadno, a nije bilo ni previše sporo, sve je bilo taman.

Sve mi se toliko svidjelo u ovoj knjizi da ju ja vama jednostavno moram preporučiti. Ako volite ljubavne knjige, zaljubit ćete se u ovu knjigu i ove likove. Sve će vam se toliko svidjeti da ćete i vi, kao i ja, htjeti još, još i još. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj