Preskoči na glavni sadržaj

Ispod grčkog mjeseca, Carol Krikwood

RECENZIJA


Izdavač: Stilus

Imam veliku želju posjetiti Grčku. Moguće da je to zbog grčke mitologije i svih ti priča, moguće da je zbog filmova u kojima sam gledala ljepote Grčke, a moguće da je i zbog ovakvih knjiga. 

Čitajući ovu knjigu, mogla sam zamisliti taj krajolik, mogla sam zamisliti vinograd, kafić, jahtu, doslovno sve što se spomenulo jer je sve tako lijepo opisano.

Sad se dobro zavežite jer krećemo na put prema grčkoj ljepotici koja će vas osvojiti i koja se mora pronaći na popisu vaših knjiga za ovo ljeto.

"Glumica Shauna Jackson naizgled ima sve: slavna je, bogata i udana za muškarca kojeg voli. Živi životom o kojem je nekoć mogla samo sanjati. Ali nakon suprugove smrti, njezin se svijet počinje urušavati. 

Kako bi pronašla mir, odluči vratiti se na idilični grčki otok na kojem je boravila prije dvadeset godina, otok na kojem je njezina sudbina zauvijek promijenjena. Povratak sa sobom povlači i gorko-slatka sjećanja na muškarca kojeg nikad nije zaboravila, ali i pomno skrivanu tajnu. 

Shauna napokon dobiva priliku koju je dugo čekala: suočiti se s vlastitom prošlošću."

Jako mi se svidjelo što imamo taj jedan trenutak u sadašnjosti. Upoznajemo Shaunu i ono s čim se ona suočava. Osim gubitka muža, koji ju je varao, preminuo joj je i otac koji joj je jako puno značio. Razgovara s prijateljicom Roxy koja ju tješi.

Nakon toga odlazimo u prošlost i ljeto koje je Shauni promijenilo cijeli život. 

Tijekom ljeta Shauna i Roxy su zajedno otputovale, Shauna se zaposlila na jahti iz snova i tako započela svoj put prema Grčkoj. Vlasnik jahte bio je Dimitrios koji ju je očarao. Ona se zaljubila u njega, on u nju, ali nisu imali mogućnosti uspjeti. Iako su oboje bili iskreni s osjećajima, njihova ljubav nije uspjela.

Nakon toga Shauna se vraća završiti fakultet. Nakon fakulteta, umjesto da radi za što se školovala, završi u Hollywoodu, upozna Dana, redatelja, koji joj kasnije postane suprug. Postala je slavna glumica, Roxy dizajnerica i živjele su predivnim životom sve dok se nisu pojavili duhovi prošlosti.

Nakon svega toga vraćamo se u sadašnjost iz koje smo krenuli i tu se nastavlja priča.

Mene je ova knjiga oduševila. Toliko toga se događa. U neke stvari ne možete povjerovati, neke su vam očite, neke vas iznenade, a na kraju dojam bude odličan. 

Ne mogu reći da je ovo jedna od onih slatkih ljubavnih priča jer nije. Bili su zaljubljeni, imali su jedno ljeto i onda su proveli odvojeno sljedećih 20 godina. To nije slatko. Nisu proveli tih 20 godina u patnji, možda Shauna nije, Dimitrios je imao grozan brak, ali svejedno su bili razdvojeni, a mogli su bit zajedno.

Knjiga je stvarno odlična. Meni su svi likovi bili baš simpatični, osim Dimitriosove majke koja je proračunata i kojoj je bilo stalo samo do novca i koja je uništila njihovu ljubav, ona je grozna. Svi ostali likovi su mi bili baš dragi. Bili su nekako klasični, obični ljudi sa svojim vlastitim brigama i problemima. Svidjelo mi se koliko su Shauna i Roxy bile jake i hrabre u nekim trenucima. Nisu možda donijele najbolje odluke ili odluke zbog kojih su zažalile, ali su svejedno prebrodile sve to.

Tematika knjiga mi se isto jako svidjela. Nekako zanimljivo mi je čitati o bogato-siromašnim vezama jer me podsjećaju na priču o Pepeljugi. Moja najdraža princeza je Pepeljuga, ostavila je jak dojam na mene u djetinjstvu pa volim ovakve knjige.

Ako jednog dana budem išla u Grčku, ovo je knjiga koju ću ponijeti sa sobom jer je ona jedna od razloga zašto još jače želim posjetiti tu državu. Želim se i ja naći ispod grčkog mjeseca.

Knjiga mi se stvarno svidjela i mislim da je odlična za ove vruće ljetne dane, odlična je da vas odvede na put u neka nova čarobna mjesta koja ćete obožavati. Ako vam treba bijeg od svakodnevnice, ovo je knjiga za vas!

Za kraj imam nekoliko citata za vas:

  • "Nikad ne zaboravi, naši su snovi ono što nas pokreće i od čega nam duša ljepše sja." (str. 62)
  • "Znam da ljubav nije sebična ili pohlepna i da joj nije stalo do novca ili statusa." (str. 314)



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj