Preskoči na glavni sadržaj

Svjetovi J. R. R. Tolkiena, John Garth

RECENZIJA


Izdavač: Lumen

Ova knjiga mi je tako trebala u životu. Trebala mi je da odem na neku pustolovinu, u neku novu avanturu. 

Žudite li otputovati u neki drugi svijet i ondje se skriti? Ako je Vaš odgovor potvrdan, Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje prava je knjiga za Vas. Ova će Vam fascinantna i raskošno opremljena monografija otkriti sve tajne o krajolicima, gradovima i arhitekturi koji su Tolkiena nadahnjivali tijekom njegova cjeloživotnog stvaranja Međuzemlja. – Elizabeth Hand, The Washington Post

"U svojoj novoj knjizi ugledni tolkinolog John Garth proučava mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena, autora Gospodara prstenova, u stvaranju Međuzemlja. Ova je monografija opremljena s više od stotine likovnih priloga, među kojima se ističu Tolkienove ilustracije, zemljovidi, arhivske i moderne fotografije. Mjesta koja su J. R. R. Tolkiena nadahnula prostiru se diljem Velike Britanije – ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta. John Garth prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala."

Dosta toga mi se svidjelo u ovoj knjizi. Najviše me dojmilo to što sam imala priliku upoznati Tolkiena na potpuno novi način. Saznala sam neke nove stvari o njemu koje nisam ranije znala. Neka imena je Tolkien sam smislio, a neke je uzeo iz svog stvarnog života. Toliko toga o čemu je pisao može se povezati s njegovim životom, s njegovom obitelji, ženom. Svoj život stavio je u svoje riječi i tako si je osigurao vječni život na zemlji. Osigurao je da oni koji čitaju njegove knjige, zapravo čitaju i o njemu i njegovom životu.

"Ova je monografija blago za obožavatelje Tolkienovih djela. No, ona nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje."

Jako me oduševilo kad sam saznala da je on osmislio vilenjački jezik. Nisam to ranije znala pa me jako ugodno iznenadilo kad sam to saznala. Za tako nešto potrebna je velika količina kreativnosti, osoba stvarno mora biti posebna da bi mogla smisliti tako nešto. Tolkien je smislio i svoj svijet u kojem je smislio junake knjiga Hobit i Gospodar prstenova, po kojima je poznat. 

„Tolkien nije preslikao Sarehole u Hobitovac. Hobitovac nema šumu. Sarehole nema brijeg. Instinkt ga je naveo da miješa i preslaguje, crpeći iz osobnog iskustva, štiva i mašte - sitnicu odavde, trunku odande, ukras niotkuda.“

Zabavljalo me što su mi stranice izgledale kao one iz udžbenika iz povijesti. Tekst, napomene i slike. Ne kažem da je to loše, ali to mi je bilo baš zanimljivo. Može proći i udžbenik iz geografije, ali ne bih htjela pretjerivati s geografijom. Povijest mi je bila zanimljiva i draga, a geografija nije, tako da ja biram izgled udžbenika iz povijesti. 

Knjiga je puna slika koje nam pomažu da sve to zamislimo, koje nam pomažu da stvarno odemo na putovanju u Veliku Britaniju s tom knjigom. Trebamo si dati vremena za čitanje ove knjige. Prolazimo polako kroz tekst, pa malo gledamo slike, pa malo duže gledamo slike pa se zamislimo tamo, pa razmišljamo o tome što bismo radili da smo tamo i onda se nažalost vratimo u stvarnost i nastavimo tako čitati do sljedećeg privlačnog mjesta.

Zanimljivo je što knjigu ne morate čitati redom, možete pročitati samo ono što vas zanima, možete otvoriti random stranicu i pročitati njezin sadržaj. Na vama je kako ćete ju čitati. Ja sam čitala redom i nisam požalila.

„Svjetovi J. R. R. Tolkiena napisani su da se čitaju po redu, ali i otvaranje nasumice ima svojih čari.“

Nije mi se svidjelo što su bilješke bile na kraju knjige. Bilo mi je naporno stalno ih tražiti pa sam tako u nekom trenutku odustala od toga i prestala čitat bilješke. Svaka čast onome tko je bio uporan i tko je svaku bilješku pročitao, ali ja nisam takva. Na kraju sam čitala samo ono što me baš baš jako zanimalo.

Knjiga mi je bila jako zanimljiva i uživala sam čitajući ju. Preporučila bih ju svim Tolkien fanovima i onima koji razmišljaju da to postanu. Mogu ju i ostali pročitati, ali fanovima će ova knjiga biti prava poslastica.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Sve sami dobri ljudi, Ashley Flowers

 Recenzija  Izdavač: Puls  Neke knjige nas ostave bez teksta. Pročitamo ih i onda još dugo vremena razmišljamo o njima. Ovo je takva knjiga. “  U fantastičnom debitantskom romanu voditeljice popularnog true crime podcasta Crime Junkie, jedna će novinarka, godinama progonjena neriješenim umorstvom svoje prijateljice iz djetinjstva, na površinu izvući mračne tajne svog rodnog grada. Svi se u gradiću Wakarusi, u američkoj saveznoj državi Indiani, sjećaju zloglasnog slučaja January Jacobs, čije je tijelo otkriveno u jarku tek nekoliko sati nakon što je prijavljen njezin nestanak. Margot Davies tada je bilo šest godina – koliko i January – i živjela je preko puta žrtve. U dvadeset i pet godina koliko je otad proteklo, Margot je odrasla, odselila se i postala novinarka. No, cijelo je to vrijeme progoni osjećaj kako je to mogla biti ona – kako je ubojica pukim slučajem odabrao njezinu prijateljicu.Kada se Margot prisiljena vratiti kući kako bi se brinula o svom stricu koji boluje od demencije

Četvrto krilo, Rebecca Yarros

 Recenzija  Izdavač: Fokus na hit  Kad sam vidjela da će ova knjiga biti prevedena na hrvatski, bila sam toliko sretna. Cijeli booktok je pričao o ovoj knjizi i jako mi je drago što ju je netko uzeo prevesti. Onda sam jedva dočekala Interliber kako bih ju mogla dobiti. A onda sam ju uzela u ruke. Tada mi je život bio promjenjen. “  Dobro došli u surovi i elitni svijet vojnog učilišta za jahače zmajeva. Dvadesetogodišnja Violet Sorrengail trebala je pohađati Kvadrant pisara i živjeti mirnim životom okružena knjigama. Međutim, njezina majka, ujedno nemilosrdna generalica zbora, naredila je Violet da se pridruži stotinama kandidata koji teže završiti po život opasnu obuku i postati elita kraljevstva: jahači zmajeva. A kad si sitna, niska i krhka, smrt vreba iza svakog ugla… jer zmajevi se ne združuju s nejakim ljudskim bićima. Spale ih.  Kao da joj sve to nije dosta, Violet je trn u oku i prilično poželjna meta svima onima koji zamjeraju njezinoj majci krvavo gušenje pobune protiv kraljev