Preskoči na glavni sadržaj

Trilogija All souls, Deborah Harkness

RECENZIJA


Izdavač: Fraktura 

Sjećam se onog dana kad je bila izašla prva sezona serije. Naravno, odmah sam ju pogledala. Serija me oduševila i od tad sam morala imati ove knjige i morala sam ih pročitati. Iako je moja želja bila jaka, tržište je tad bio jedan veliki cirkus. Tvrdi uvez nije bio dostupan i cijena je bila jako visoka, ali ja nisam odustajala. Ja ne znam što znači riječ odustati pa sam dočekala da nam se fraktura smiluje i napravi reizdanje. Mojoj sreći nije bilo kraja, ali pravu sreću sam doživjela kad sam otvorila svoj poklon i ugledala ove knjige. Tada je započeo moj magični put s ovim knjigama.

Otkrivanje vještica

"Otkriće tajanstvenog alkemičarskog rukopisa u oxfordskoj knjižnici Bodleiani povjesničarku Dianu Bishop, jedinu osobu na svijetu koja ga može otvoriti, odvest će u neslućenu potragu za porijeklom. Diana Bishop moćna je vještica iz slavne američke vještičje obitelji, ali od najranijeg djetinjstva i nasilne smrti roditelja ne želi upotrebljavati ni razvijati svoje moći. Snažna magija oslobođena iz izgubljene knjige u Oxford privlači stvorenja koja uz ljude nastanjuju svijet – vještice, vampire i demone. Svi oni žele se dočepati moćne knjige koja krije tajnu o postanku vrsta. Diana Bishop u životnoj je opasnosti, a pomoći će joj genetičar Matthew Clairmont, vampir star više od 1500 godina. No ljubav vještice i vampira zabranjena je od davnina..."

Sjena noći

"Nakon pronalaska alkemičarskog rukopisa označena kao Ashmole 762, vrsna povjesničarka i osrednja vještica Diana Bishop sa svojim novopečenim suprugom vampirom Matthewom de Clairmontom kreće na put kroz vrijeme. Odredište njihova vremenskog putovanja Matthewova je Stara kuća u Oxfordu. Godina je 1590. i Diana upada među sve najslavnije ljude toga doba – od Waltera Raleigha i Williama Shakespearea do same kraljice Elizabete I. Osim pronalaska stranica koje nedostaju u Ashmoleu 762 njezina je glavna misija naučiti vještičje vještine, a krajem 16. stoljeća ne bi joj trebalo biti teško pronaći pravu učiteljicu. Međutim, na svojem putu Diana nailazi na brojne teškoće, a jedan od prvih izazova svakako je Philippe de Clairmont, Matthewov otac, koji se pridržava strogih načela prema kojima vještica nipošto nije pravi izbor za ženu jednoga plemenitog vampira. No Dianine su moći mnogo jače no što itko očekuje te na putu do cilja svladava brojne prepreke na koje emancipirana žena iz 21. stoljeća nailazi u elizabetinsko doba..."

Knjiga života

"Knjiga života, posljednji dio trilogije All Souls, odgonetnut će sve tajne stoljećima skrivane u Ashmoleu 782. Diana Bishop i Matthew Clairmont te njihova nerođena djeca nalaze se pred neviđenim zaprekama, a njihov povratak iz elizabetinskog Londona u sadašnjost otkriva im da su svi njihovi strahovi i neprijatelji još uvijek tu i da se s njima moraju suočiti. Jedino što može sačuvati njihovu ljubav jest sastavljanje tajnovitog rukopisa s tri izgubljene stranice. Matthew, Diana i njihovi malobrojni prijatelji diljem svijeta, od londonskih palača do sveučilišnih laboratorija Nove Engleske, pomoću drevnih znanja i postignuća moderne znanosti traže izgubljene stranice i tajnu koju one kriju. U najnapetijem nastavku Diana Bishop morat će osloboditi sve svoje moći da pomogne svome mužu i da zajedno osiguraju budućnost za svoju djecu..."

Možda ste vidjeli ove knjige i pomislili "Opet vampiri i vještice, pa ta je tema izlizana." ili ste možda vidjeli knjige i pomislili "svaka priča o vješticama i vampirima je ista." i ako ste to pomislili, po mom mišljenju, bili ste u krivu. Ova trilogija je toliko drugačija od klasičnih priča o vampirima i vješticama. Ova trilogija nam daje novi pogled na ovaj fantastični svijet likova iz bajki (ili noćnih mora).

Ove knjige su ljubavne te je u pitanju ljubav između vampira i vještice, ali takva ljubav je zabranjena. Zbog očuvanja te 3 vrste, vampira, demona i vještica, nije dozvoljeno miješanje vrsta. Kad su zajedno u društvu, ljudi lakše osjete njihovu prisutnost te su zbog toga sklopili Zavjet kojim ne dopuštaju križanje vrsta. Kongruencija se već godinama brinula za svako miješanje vrsta, a takve stvari bi uglavnom bile riješene na nasilan način.

„Ma kako to nemoguće bilo, odgovarali su jedno drugome: vampir i vještica, muškarac i žena, suprug i supruga.“

Diana i Matthew žele promijeniti Zavjet. Žele biti zajedno, ne mogu jedno bez drugog. U ovim knjigama vampiri su bili jako povezani sa svojim parterima te doslovno pate kad im partneri nisu u blizini, a Matthew se zaljubio u Dianu. Morali su biti zajedno, neovisno o opasnostima koje im je veza donosila.

Malo mi je bilo previše sve to sa zaštitom. Matthew se ponašao previše zaštitnički. Razumijem da mu je to bilo u krvi, ali je meni bilo previše. Ta potreba da zna svaki Dianin korak je previše.

Čak i kad je bio previše zaštitnički nastrojen, pokazivao je ljubav koju je imao prema Diani. Davao joj je pažnju koja joj je bila potrebna, čak je s njom podijelio i svoje najveće tajne. Matthew je vampir star već puno godina i kao takav imao je puno tajni. Bio je pjesnik, špijun, ali jedno od najzanimljivijih zanimanja bilo je obiteljski ubojica. Teško je zavoljeti lika koji je ovisnik o kontroli, koji ubija jer može ubiti, ali mi se s vremenom Matthew baš svidio. Imao je svoje loše trenutke, ali imao je i dobre. 

„Narod moje bake kaže da u svakom biću žive dva vuka: jedan zli i jedan dobri. Stalno pokušavaju uništiti jedan drugoga.“

Jedna od zanimljivijih stvari kojih ovih knjiga bila je znanost. Oduševilo me koliko su neke stvari u knjizi bile odlično opisane. Ne razumijem biologiju, ali sve je bilo dovoljno jednostavno objašnjeno da mogu shvatiti. Bilo je baš zanimljivo i uzbudljivo čitati o DNA ovih nadnaravnih likova.

Jedna od mana ovih knjiga je broj stranica. Knjige su bile zanimljive, ali bilo je dijelova gdje sam izgubila interes za čitanjem. Radnja se lagano pratila, ali imala je trenutke koji su nekako odvlačili od glavne radnje. Zbog napetosti mogla bih reći da mi je treći dio bio najbolji. Bila je najnapetija i puna radnja, ali prvu knjigu sam najbrže pročitala. U prvoj knjizi mi se svidjelo kako su se Matthew i Diana zaljubljivali i to mi je bilo baš slatko, pa sam zato tako brzo pročitala knjigu.

„Ako nekoga stvarno voliš, obožavat ćeš i ono što on na sebi najviše prezire.“ 

Treća knjiga je imala najbolju radnju. Vratili su se iz prošlosti, pojavio se sin psihopat, pojavljuju se neki likovi iz prošlosti koji su im dragi i neki koji im nisu dragi, pripremaju se za rat i sve to dodatno diže razinu napetosti. 

Očekivala sam neke stvari koje su se dogodile u zadnjoj knjizi, ali neke druge stvari su mi bile neočekivane i poprilično su me iznenadile. Ima smisla da Diana bude glavni lik i da ima najsretniji kraj od svih, ali neke stvari se ipak nisu trebale dogoditi na način na koji su se dogodile. Ako kažem nešto više od ovoga, bit će spojler, a to ne želim napraviti. Ostat ću ovako tajanstvena, a vi pročitajte knjige da saznate o čemu pričam.

Ovo jesu knjige o vampirima i vješticama, ali nikako nisu kao i sve druge. Ovdje neke ljubavne priče nemaju sretan kraj i umiru neki likovi koji ne bi trebali umrijeti. Ove knjige nisu obične, drugačije su. Vjerujem da ih mogu čitati tinejdžeri, vjerujem da ih mogu čitati i oni malo stariji, ma vjerujem da i svi mogu čitati i da mogu uživati. Na nekim dijelovima trebat će vam snaga volje da ih pročitate, ali isplatit će se na kraju. Ako volite knjige o vampirima kao ja, ovo su knjige za vas. Nećete požaliti.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj