Preskoči na glavni sadržaj

Slavujeva pjesma, Kristin Hannah

RECENZIJA


Izdavač : Znanje

Slavujeva pjesma je povijesni obiteljski roman nagrađivane spisateljice Kristin Hannah.

Kratki sadržaj:

Radnja knjige započinje 1939. godine. Vianne se oprašta sa suprugom koji odlazi na frontu. Nije vjerovala da će nacisti napasti Francusku, ali onda se nažalost dogodilo najgore. Nakon što su nacisti okupirali Francusku, Vianna je bila prisiljena primiti njemačkog vojnika u svoj dom. 

Vianneina sestra, Isabelle, buntovna je osamnaestogodišnja djevojka koja mladenačkom strašću traga za svrhom svoga postojanja. Na samom početku okupacije, otac ju je poslao sestri. Na putu je upoznala mladića te želi s njim poći u rat. Svim svojim srcem želi biti korisna, ali na kraju ju taj mladić ostavlja te dolazi do sestre i ostaje kod nje.

Isabelleina prisutnost dovodi u opasnost Viannu i njezinu kćer zbog mladog njemačkog vojnika koji prati na svaki korak. Ali Isabelle i dalje želi biti korisna pa se nakon dolaska kod sestre priključuje Pokretu otpora...

Puno toga se dogodilo u ovom romanu. Bilo je ubojstava, smrti dragih osoba. Bilo je baš previše toga za podnijeti. Ali to je na neki način bilo očekivano. Ako smo pažljivo pratili na nastavi povijesti, možemo se sjetiti koliko su ta vremena bila teška, možemo već na samoj nastavi osjetiti tugu zbog izgubljenih života, a u ovoj knjizi ima puno toga. Puno toga se izgubilo, a likovi i dalje idu prema naprijed. I dalje se trude da ostanu pribrani, da budu podrška onima koji su više izgubili. 

Mene je ova knjiga baš oduševila. Nisam ju mogla ispustiti iz ruku sve do samog kraja. Knjiga me tako povezala s likovima. Zajedno sam s njima prošla lijepe trenutke, ali i one jako loše. Bilo je baš mučnih trenutaka gdje sam bila ljuta na sebe što čitam, ali to mi je samo pokazalo koliko je Kristin dobro odradila tu temu. Kako je odlično i detaljno opisala osjećaje svakog lika kad sam se mogla toliko povezati s njima.

„Moćan roman o ljubavi i gubitku u kojem je napeta radnja prožeta lirskim opisima i dubokim osjećajima glavnih likova. Još jedna nezaboravna uspješnica Kristin Hannah!“ Sara Gruen

Na samom početku, radnja se odvija u sadašnjosti. I prije putovanja, glavni lik odlazi u svoju prošlost i počinje se prisjećati tih trenutaka. Prisjeća se što je sve prošla i kako je tada sve izgledalo.

Glavni lik je Vianna. Djetinjstvo je provela s obitelji, ali nakon što joj je majka umrla, otac nju i njezinu sestru, Isabelle, ostavlja kod neke žene i odlazi. Morala se brinuti o sestri, a to joj je teško palo jer je Isabelle bila nestašna i zaigrana. Nakon što je pronašla muža i zatrudnjela, odselila se i napustila sestru. I tako je Vianna započela svoj predivni život. Ali sve je krenulo niz brdo kad je Antoine pozvan na frontu zbog rata. Nakon njegovog odlaska dolazi Isabelle i njemački vojnik. 

Isabelle se nije ni malo promijenila. I dalje traži nevolje i želi da bude korisna. Želi da njezin život ima smisao. Ali najviše od svega traži ljubav. Traži ljude koji će ju voljeti i koji će joj postati nova obitelj jer ju je stara napustila.

I zbog svih tih traženja i nadanja, zbog te želje da bude potrebna, Isabelle se stalno nalazi u nevolji, ali osim što se ona nalazi u nevolji, dovodi u neprilike Viannu i njezinu kćer.

Kao i svake sestre, iako su se voljele, imale su stalne svađe zbog Isabellinog ponašanja. Na kraju se rastaju i tu počinje prava Isabellina priča.

Kroz ovaj roman, Isabelle je prošla toliko toga. Cijela obitelj ju je napustila, napustio ju je čak i mladić kojeg je upoznala na putu iz Pariza. Ali čak i kad je sve izgubila i dalje traži tu ljubav koja joj nedostaje. Nije odustajala čak i kad joj je život ovisio o tome. I baš zbog toga što nije odustajala postigla je toliko toga. Napravila je odlične i velike stvari.

Na neki način ova knjiga ima sretan kraj. Ako si ga protumačite kao sretnim, onda će biti sretan. Ali ima sve mogućnosti da bude i tužan. Sve je na vama kako ćete doživjeti ovu radnju i ovu priču.

„Predivno napisan ljubavno-povijesni roman koji se čita u jednom dahu. Autorica briljira u prikazu ljubavne problematike, čak i kada je riječ o osjećajima koji imaju kontraverzni prizvuk.“ Marilyn Dahl

Meni je ovaj roman bio baš poseban. Likovi su bili baš detaljno opisani i stvarno smo mogli ući u podsvijest svakog lika posebno. Svaka stranica sadržavala je nove borbe, ali i nove pobjede. Bez tih borba ovaj roman ne bi bio toliko emotivan. Svaku suzu likova mogla sam osjetiti na vlastitoj koži i zbog toga mi je ovaj roman toliko poseban. 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj