Preskoči na glavni sadržaj

Posljednji ples leptira, Kristin Hannah

RECENZIJA


Izdavač : Znanje

Posljednji ples leptira je obiteljsko-ljubavni roman američke spisateljice Kristin Hannah. 

Kratki sadržaj:

Jude Farraday ima savršen život, kuću iz snova, muža koji je obožava i dvoje prekrasnih tinejdžera, blizance Zacha i Miju za koje bi učinila sve na svijetu. U strahu da bi nešto moglo poći po zlu, Jude ništa ne prepušta slučaju i budno pazi da joj djeca izbjegnu sve moguće opasnosti. Kada se u njihov kraj doseli Lexi, djevojka mračne prošlosti, postaje Mijina najbolja prijateljica, ona i Zach se zaljube i njih troje postaju nerazdvojni. Sve do jedne ljetne noći kada se dogodi nešto loše i njihovi životi se promijene.

Kristin Hannah na predivan način prikazuje osjećaje likova i radi odlično psihološko portretiranje likova. Ovo je jedna od onih knjiga u koje se osoba može zaljubiti i uzbuđeno se vratiti čitanju.

„Potresna priča o ljubavi, prijateljstvu i gubitku. Čitatelji će isplakati more suza...“ Look Magazine

Ova knjiga bila je jako emotivna. Prije čitanja pripremila sam maramice za plakanje jer sam dosta čula o romanima Kristine, ali nisam očekivala ovo. Negdje do pola knjige bilo je samo zabavnih i dobrih emocija, malo nervoze zbog prvih zaljubljenosti, ali nakon one loše stvari (koju neću napisati jer je spojler) bilo je svega. 

„Sjajna obiteljska drama u kojoj sve čežnje, boli i nade ljudskog srca osjećamo kao da su naše vlastite.“ SHE magazine

U meni je ova knjiga izazvala osjećaje patnje, tuge, sreće, nesigurnosti i još dosta toga. Bilo je i šokantnih stvari koje su me iznenadile i za koje nisam htjela da se dogode, ali svaka ta emocija koju sam osjetila dala je neku potpuniju sliku ovoj knjizi. 

Svidjelo mi se to što su dvije nesigurne djevojke, ili djevojčice jer su tad tek imale oko 14 godina, postale najbolje prijateljice i što su postale toliko bitne jedna drugoj. Svidjelo mi se što su obje radile na tom prijateljstvu i što su se trudile ne povrijediti jedna drugu. Svidjelo mi se što su budile najbolje jedna u drugoj, ali nije mi se svidjelo što je u jednom trenutku Lexa morala birati između Mije i Zacha, ali super mi je što je to na kraju ispalo dobro.

Kod ostalih likova, možda mi se nije baš najviše svidjelo što je Jude bila toliko zaštitnički nastrojena, ali razumijem da su to bila neka druga vremena. Možda nama je sad normalnije da srednjoškolci izlaze, ali možda u to vrijeme nije bilo tako. Žao mi je samo što je u jednom trenutku njezina zaštita malo popustila pa je i to jedan od uzroka one loše stvari. Nisam očekivala da će se to dogoditi, mislila sam da će posljedice biti malo manje.

„Ljubav i mržnja, strah i nada, gubitak i oprost... nitko ne opisuje osjećaje kao Kristin Hannah.“ The sun

Ovaj roman stvarno je predivno napisan i prepun je osjećaja koji i nas mogu probuditi, može nas natjerati da osjećamo stvari i za koje nismo mislili da ih možemo osjetiti. Svaka situacija detaljno je opisana i stvarno nam je dan predivan uvid u razmišljanje likova i njihove probleme. 

Super mi je što se radnja odvijala nekoliko godina dok napokon glavni junaci nisu došli do svog sretnog završetka. Odlično je što je prikazana njihova patnja pa kasnije njihovo zacjeljivanje. Možda nisu zacijelili do kraja, ali vidljiv nam je njihov napredak.

Sve u svemu, ova knjiga stvarno je vrijedna čitanja i svatko tko ju uzme u ruke, trebao bi biti spreman za vrtlog osjećaja koje će mu ova knjiga donijeti.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s

Znam tajnu, Tess Gerritsen

Recenzija  Izdavač: Mozaik  Ovo nije neki klasični triler gdje ćete odmah shvatiti tko je ubojica. Ni po čemu nije običan. Ovo je triler kakav još niste čitali, ali ga ne smijete propustiti.  "S ovakvim se mjestom zločina detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles još nisu susrele. Producentica nezavisnih filmova strave pronađena je na krevetu u gotovo spokojnu položaju. Čovjek bi pomislio da je tek usnula… da nije očnih jabučica u njezinoj šaci. Sljedeće je ubojstvo počinjeno na jednako groteskan način. Mlad muškarac pronađen je s trima strijelama precizno zabodenim u srce. Poveznice između slučajeva upućuju Jane i Mauru na serijskog ubojicu čija su fiksacija brutalno ubijeni sveci. Njegova sljedeća i posljednja žrtva mlada je žena koja zna što joj se sprema. Ona je jedina koja može pomoći Jane i Mauri uhvatiti zločinca. Ako ikad odluči otkriti tajnu koju jedino ona i ubojica znaju…" Moram vam reći da je ova knjiga 12. dio nekog serijala. Dobro, ne bilo koj