Preskoči na glavni sadržaj

Ispod đavoljeg mosta, Loreth Anne White

RECENZIJA


Izdavač: Mozaik

Možda ste bili jedna od onih osoba koja je odrastala uz kriminalističke serije ili je jedan dan slučajno stavila na RTL2 i pogledala neku od epizoda druge sezone Zločinačkih umova. Gledala sam Kosti, Mentalista, Cobru 11, doslovno sve te serije koje su se vrtile na TV-u. Ni u jednoj od tih serija nisam vidjela ovako bolesne i gnjusne zločine, ni jedna od tih serija me nije pripremila za Zločinačke umove, ali zato me ta serija pripremila za ovu knjigu jer je ova knjiga imala stvarno užasan zločin u pitanju.

"Trinity Scott, autorica podcasta o istinitim zločinima, na pragu je slave. Treba joj samo jedan značajan slučaj. 

Njezina je najnovija fiksacija Clayton Jay Pelley. Prije više od dva desetljeća ovaj je obiteljski čovjek i školski savjetnik priznao da je brutalno ubio svoju učenicu Leenu Rai. Ostaje samo pitanje: ZAŠTO? 

Dvadeset i četiri godine poslije, u nizu ekskluzivnih intervjua iz zatvora, Clayton otkriva što se uistinu dogodilo te noći ispod Đavoljeg mosta – on nikoga nije ubio. 

Trinityno slušateljstvo raste i ocjene nikada nisu bile više, no nedostaje ključna osoba slučaja: Rachel Walczak, umirovljena detektivka koja je nauštrb vlastitog života razotkrila Pelleyjeve uvrnute porive i smjestila ga iza rešetaka. Ona odbija biti dio Claytonove nove igre, no odjek Trinitynih djela preglasan je. Rachel mora slijediti istinu, čak i ako je bolna. 

Jedno je jasno: ispod Đavoljeg mosta nevinost umire."

Leena je umrla na stvarno užasan način. Prvo je bila silovana, pa prebijena skoro do smrti, ugašene su cigarete na njoj i onda je ugušena u vodi. 

Leena je imala 14 godina.

Trebao mi je trenutak da procesuiram ove podatke jer je zločin stvarno užasan i jer je ona bila djevojčica od 14 godina. Trudila sam se ne razmišljati o tome, trudila sam se ne zamišljati to jer mi je bilo previše užasno.

Ono što je bilo još gore je to što je njezin profesor to priznao. Znači on je iskoristio svoju poziciju i tako uništio jedan mladi život.

Ali, možda on to uopće nije napravio. Možda je priznao ubojstvo iz potpuno drugih razloga. 

Ova knjiga je bila takav roller coaster tajni, otkrivanja i saznanja nekih stvari. Jedno malo mjesto je imalo toliko tajni koje su samo čekale da isplivaju na površinu. Čekale su pravi trenutak, ali uspjele su uništiti toliko života izlaženjem na površinu.

Radnja je odlično osmišljena. Imamo vraćanje u prošlost, skokove u budućnost. Radnju pratimo iz dvije različite perspektive, iz perspektive Trinity koja radi podcast i iz perspektive bivše policajke Rachel. Ona je godinama bila svjesna kako nije otkrila neke bitne stvari vezane uz zločin, ali dobila je priznanje koje joj je trebalo da zločinca strpa u zatvor. Jesu li onda uopće potrebni odgovori na neka bitna pitanja ako je zločinac tamo gdje treba biti?

Jako mi se svidjelo što smo imali poglavlja gdje je ukratko opisano kako se osjećaju određeni likovi, gdje se nalaze, dobili smo trenutno stanje likova koji su nekako utjecali na smrt Leene.

Mislim da je za čitanje ove knjige potrebno imati malo bolji želudac jer ćete otkriti stvari koje će vam možda biti previše bolesne, odvratne i potrebno je to dobro probaviti, malo zastati, uzeti pauzu i malo se obnoviti. Ali na kraju se isplati pročitati jer su stvarno dobri raspleti, stvarno je sve odlično odrađeno i imate priliku biti dobro iznenađeni razvojem radnje.

Ono što nisam spomenula da je ova knjiga inspirirana stvarnim događajima i to je nešto što stvarno razdrma čovjeka jer je teško razmišljati o tome da postoje ljudi koji su spremni učiniti tako grozne stvari bez grižnje savjesti i to me jako brine. Na neki način drago mi je što nema takvih zločina kod nas, što smo donekle pristojni. Da, postoje neki zločini bez kojih bi nam bilo bolje i ljepše, ali nema toliko groznih stvari koje mogu preokrenuti nekome želudac. 

Knjiga mi je bila stvarno dobra. Podsjetila me na seriju Zločinački umovi koju stvarno obožavam. Brzo se čita i svakim poglavljem i svakom tajnom želite još toga, želite saznati istinu. Ako vam treba vrsta trilera nad kojim ćete se zamisliti i nad kojim ćete provesti više sati razmišljajući nego čitajući, ovo je prava knjiga za vas. Možda nećete uživati na onaj način kad uživate u lijepoj romantičnoj knjizi, ali uživat ćete na neki uzbudljivi i napeti način. 







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pedeset riječi za kišu, Asha Lemmie

RECENZIJA Izdavač: Mozaik Ovo mi nije najdraža knjiga ove godine, ovo mi nije najdraža knjiga ikad, ali zato je ovo knjiga kojoj ću se vraćati, bilo u mislima ili čitanjem. Ova knjiga vas može promijeniti. Može vas učiniti boljom osobom, može vas učiniti sretnijima, a opet, može vas baciti u depru iz koje ćete se teško izvući. Isplati se riskirati i pročitati ju. Isplati se uzeti u ruke i dopustiti da vas promijeni.  "Kyoto 1948., plavi automobil parkiran pred plemićkom vilom, očajna majka koja ostavlja djevojčicu prisiljenu obećati da će zauvijek biti poslušna. Ostatak života ta ista djevojčica samu će sebe spašavati tako što će uvijek iznova to obećanje kršiti. Kao izvanbračno dijete japanske aristokratkinje i afroameričkog vojnika, Nori od rođenja nigdje ne pripada. Iako su je djed i baka uzeli k sebi, učinili su to samo kako bi je sakrili, užasavajući se mrlje na carskom rodoslovlju, očajni u nastojanju da održe tradiciju u poslijeratnom Japanu. Poslušna preko svake mjere,

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s