Preskoči na glavni sadržaj

Ubojita Finlay Donovan, Elle Cosimano

RECENZIJA


Izdavač: Mozaik

Ova knjiga je na toliko načina predobra i preloša. 

"FINLAY DONOVAN, samohranoj majci i posrnuloj spisateljici krimića, sve je krenulo nizbrdo. Bivši muž joj je iza leđa najurio dadilju, a jutros je morala poslati svoju četverogodišnju kćer u vrtić s kosom zalijepljenom samoljepljivom vrpcom na glavu nakon nesretnog događaja sa škarama. 

Samu činjenicu da je uspjela stići na ručak sa svojom agenticom smatra pravim malim uspjehom. No dok s agenticom razgovara o radnji svog najnovijeg kriminalističkog romana, žena za susjednim stolom pogrešno shvati njihov razgovor te sada smatra da je ona plaćeni ubojica koja se za naknadu rješava tuđih problematičnih muževa. 

A kad joj žena krišom ostavi papirić s imenom i obećanjem da će za obavljeni posao dobiti izdašnu svotu novca, Finlay odjednom počinje kovati planove koji se ne tiču više samo njezina romana. Na kraju krajeva, znate kako kažu: pišite o onome što poznajete."

Finlay je samohrana majka. Ona ima pune ruke posla i zbog dvoje male djece ne stigne raditi na svom romanu. Njezin bivši muž je smeće koje ju je ostavilo zbog druge žene. Računi joj se gomilaju, a njezin bivši muž je odlučio da želi potpuno skrbništvo nad djecom. Finlay ne vidi izlazak iz svega toga. Roman joj ne napreduje, ali zbog ručka s agenticom dobije nevjerojatnu ponudu. Ponuda je da ubije nekog problematičnog muža za jako veliku svotu novca.

Tu dolazimo do onog prelošeg dijela knjige. Finlay odluči proučiti tu ponudu te odlazi na zadatak. Kao moralna i ispravna osoba, ne mogu reći da podržavam ovo. Razumijem da može ostati bez djece, razumijem da ima hrpu računa koje nije platila, ali ubojstvo druge osobe nije pravo rješenje. Mislim da to doslovno nikad nije pravo rješenje.

Onog trenutka kad je Finlay odlučila otići na zabavu i uhoditi svoju metu, knjiga je postala urnebesno zabavna. Finlay nije ozbiljna ubojica, ona je samohrana majka i samo se našla u vrtlogu drame koja je uslijedila. Iako ona misli da nije ona kriva za ubojstvo, ipak je mrtvo tijelo u njezinom autu. 

Njezina otpuštena dadilja se našla baš u tom trenutku na krivom mjestu te postaje suučesnik u ubojstvu. U jednoj noći se sve nevjerojatno zakompliciralo i dobilo je dozu smiješnog i dozu napetosti. Ako nije Finlay ta koja je ubila, tko onda je?

Osim romana koji Finlay piše, suočava se i s istragom ubojstva. Potrebno joj je pronaći ubojicu prije policije kako bi maknula krivnju sa sebe, ali ne uspijeva joj to. Tijekom te svoje istrage, uplela se u dvije ljubavne veze i tako si samo dodatno zakomplicirala život. 

Ova knjiga ima predobrih stvari. Prvo, čita se brzo. Uzmete si jedno poslijepodne i pročitate knjigu. Drugo, smiješna je. Stvarno ima zabavnih dijelova gdje se zapitate kako bi to izgledalo da se stvarno nekome događa i onda samo bude još smiješnije. Treće, Finlay je jako zanimljiv lik. Smotana je i kao majka stvarno želi sve najbolje svojoj djeci, iako to možda znači da će postat plaćeni ubojica loših muževa. 

Kraj knjige me toliko iznenadio, pa sam morala guglati i vidjeti ima li ova knjiga još dijelova. Ako vas zanima, ima. U velikoj sam napasti da pročitam na engleskom, ali nadam se da ću se uspjeti suzdržati dok Mozaik ne prevede pa da onda uživam u njihovom izdanju. 

Ukupni dojam mi je stvarno dobar o ovoj knjizi. Nije klasična krimi knjiga, ali naravno zbog istrage ubojstva ima obilježja kriminalističkog romana. Knjiga nije toliko napeta, ali ima napetih dijelova i svakako ju ne možemo smatrati ljubavnom knjigom, ali možemo reći da je humoristična. 

Meni se baš svidjela. Jako mi je prigodna za ovo doba godine, uz neku limunadu ili koktel, na terasi ili plaži. Taman je za opuštanje i uživanje u danu. Moju preporuku imate, posebno ako vam se sviđaju knjige sa smotanim likovima koji svakom novom situacijom upadaju u sve veće i veće probleme bez izlaza.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pedeset riječi za kišu, Asha Lemmie

RECENZIJA Izdavač: Mozaik Ovo mi nije najdraža knjiga ove godine, ovo mi nije najdraža knjiga ikad, ali zato je ovo knjiga kojoj ću se vraćati, bilo u mislima ili čitanjem. Ova knjiga vas može promijeniti. Može vas učiniti boljom osobom, može vas učiniti sretnijima, a opet, može vas baciti u depru iz koje ćete se teško izvući. Isplati se riskirati i pročitati ju. Isplati se uzeti u ruke i dopustiti da vas promijeni.  "Kyoto 1948., plavi automobil parkiran pred plemićkom vilom, očajna majka koja ostavlja djevojčicu prisiljenu obećati da će zauvijek biti poslušna. Ostatak života ta ista djevojčica samu će sebe spašavati tako što će uvijek iznova to obećanje kršiti. Kao izvanbračno dijete japanske aristokratkinje i afroameričkog vojnika, Nori od rođenja nigdje ne pripada. Iako su je djed i baka uzeli k sebi, učinili su to samo kako bi je sakrili, užasavajući se mrlje na carskom rodoslovlju, očajni u nastojanju da održe tradiciju u poslijeratnom Japanu. Poslušna preko svake mjere,

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s