Preskoči na glavni sadržaj

Noć kad je nestala, Lisa Jewell

RECENZIJA


Izdavač: Mozaik

Ovom recenzijom ću se jako potruditi da vas uvjerim zašto morate pročitati ovu knjigu. Volite li tajne? Volite li dobre misterije? Volite li možda ljude koji su iznenada nestali i koji su možda mrtvi, možda živi? Ako ste odgovorili s da nastavite čitati ovu recenziju. a ako ste odgovorili s ne nastavite s velikom pažnjom čitati ovu recenziju.

"Noć kad je nestala autorice Lise Jewell mračan je psihološki roman o mladoj majci koja nestaje nakon zabave. 

2017 

Jedne tople ljetne noći u šarmantnom engleskom predgrađu održava se studentska zabava. U Mračnoj kući smještenoj na rubu guste šume okuplja se mladež na pragu zrelosti. Među njima je i devetnaestogodišnja Tallulah, mlada majka koja se samo na jednu noć želi provesti kao svoje vršnjakinje. Ali noć puna hormona, alkohola i mladenačkih snova završava Tallulinim nestankom koji ostavlja neizbrisiv trag na životima svih koji su je poznavali.

2018 

Sophie, spisateljica kriminalističkih romana, useljava se u kolibu nasuprot Mračne kuće. Dane provodi istražujući skrovite predjele tamne šume. No umjesto nadahnuća pronalazi obiteljske traume, mračne tajne i zlokobnu poruku na kojoj piše samo: OVDJE KOPATI"

Prvo, radnju pratite iz dva različita vremena. Pratite iz 2017. godine kad je Tallulah nestala, te 2018. kad Sophie pronalazi prvi trag koji bi mogao dovesti do razrješenja zločina, ako je zločina uopće bilo.

Takav način pripovijedanja radnje mi se jako svidio. Mogla sam pratiti radnju iz dva ugla gledanja i bilo je puno zanimljivije nego kad samo čitam iz sadašnjeg vremena i saznajem neke detalje preko tuđih priča. Radnja je bila odlično napravljena i tajne su se polagano otkrivale i taman kad se likovi zanimaju za nešto u 2018., dobijemo poglavlje iz 2017. koje govori o tome i koje nam otvara oči. 

Stvari koje sam otkrila tijekom čitanja knjige su me toliko šokirale i iznenadile. Nisam zamišljala takvo razrješenje radnje, nisam očekivala da je baš taj lik ubojica, da je baš taj lik ubijen. 

Tragovi koji su ostavljeni da se pronađu, jer je nekima više bilo teško za šutiti su me isto tako iznenadili, posebno me šokiralo tko ih je ostavljao. Toliko ljudi je znalo pravu istinu i kad su trebali pričati o tome, šutjeli su, štitili su se, tajili, ali na kraju više nisu to mogli podnijeti pa su sve iznijeli na vidjelo.

Priča je odlično osmišljena. Ideja mi se jako sviđa i dosta likova je napravljeno tako da se cijelo vrijeme sumnja na njih i da su tako tajnoviti i misteriozni. Nisam znala kome da vjerujem, nisam znala više u što na vjerujem i to je dovelo do toga da jedva čekam saznati što se dogodilo tu noć.

Vjerojatno sam zbog toga knjigu pročitala toliko brzo. Uzela sam ju u ruke i nakon toga ju više nisam ispuštala. Svaka stranica govorila je još, još, pročitajte me, zanima me, umrijet ćeš ako ne saznaš. Čak sam bila u napasti da pročitam zadnje poglavlje i riješim se te znatiželje kako bih lakše čitala knjigu. Uspjela sam se obuzdati, čitala sam sve po redu i uživala sam. 

Fanovi trilera, fanovi otmica, fanovi dobre misterije, ovo je knjiga za vas! Morate uzeti ovu knjigu u ruke i dati si priliku da uživate u njoj. Moj savjet je da oslobodite što više vremena za nju i pročitate odjednom jer ako ste nestrpljivi kao ja, imat ćete prave muke dok čitate, ako nemate toliko vremena, onda se pripremite za teška mozganja u pauzama između čitala i zapamtite da je bolje čitati poglavlje po poglavlje nego si namjerno spojlati knjigu. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pedeset riječi za kišu, Asha Lemmie

RECENZIJA Izdavač: Mozaik Ovo mi nije najdraža knjiga ove godine, ovo mi nije najdraža knjiga ikad, ali zato je ovo knjiga kojoj ću se vraćati, bilo u mislima ili čitanjem. Ova knjiga vas može promijeniti. Može vas učiniti boljom osobom, može vas učiniti sretnijima, a opet, može vas baciti u depru iz koje ćete se teško izvući. Isplati se riskirati i pročitati ju. Isplati se uzeti u ruke i dopustiti da vas promijeni.  "Kyoto 1948., plavi automobil parkiran pred plemićkom vilom, očajna majka koja ostavlja djevojčicu prisiljenu obećati da će zauvijek biti poslušna. Ostatak života ta ista djevojčica samu će sebe spašavati tako što će uvijek iznova to obećanje kršiti. Kao izvanbračno dijete japanske aristokratkinje i afroameričkog vojnika, Nori od rođenja nigdje ne pripada. Iako su je djed i baka uzeli k sebi, učinili su to samo kako bi je sakrili, užasavajući se mrlje na carskom rodoslovlju, očajni u nastojanju da održe tradiciju u poslijeratnom Japanu. Poslušna preko svake mjere,

Ti me ne razumiješ, dr. Tara Porter

 Recenzija  Izdavač: Stilus  Ovo je jedan ženski vodič. Znam, mi žene smo često privilegirane kad se tiče knjiga. Dobili smo i knjigu Žene koje  previše osjećaju, ali teško da ćete naći knjigu Muškarci koji previše osjećaju. Zato smo mi djevojke u puno boljoj poziciji i nas je puno lakše za razumjeti jer dajemo svima priliku da pročitaju o tome. “ Nikada prije djevojke i mlade žene nisu imale toliko slobode i izbora kao danas. Ali nikada prije nisu bile ni suočene s toliko zahtjeva i očekivanja – bilo da si ih nameću one same ili da to čini njihova okolina. Neke stvari za djevojke i mlade žene kreću se u dobrom smjeru, ali neke druge krenule su po zlu. Problemi s mentalnim zdravljem među tinejdžericama i mladim ženama u strašnoj su uzlaznoj putanji: samoozljeđivanje među djevojkama u dobi od 16 do 24 godine skočilo je sa 6 posto u 2000. godini na današnjih oko 20 posto. Na koji se način današnje tinejdžerice i djevojke mogu nositi s ovim životnim razdobljem? Postoji li uopće jednoznača

Taoci, Clare Mackintosh

 Recenzija  Izdavač: Mozaik  Nekad smo tako sigurni u svoje postupke. Uvjereni smo kako mi ne bismo nešto napravili, uvjereni smo kako je netko postupio krivo, a onda se mi nađemo u takvoj situaciji i postupimo baš onako kako smo rekli da nećemo.  "Mina se pokušava usredotočiti na svoj posao domaćice leta na prvom izravnom letu od Londona do Sydneyja. No, poteškoće s kojima se susreće pri podizanju svoje petogodišnje kćeri i pukotine koje se počinju nazirati u njezinu braku dodatno joj otežavaju zadatak. Ali tek što se zrakoplov vine u zrak, Mina dobiva jezivu poruku od anonimnog putnika koji neće dopustiti da stignu na svoje odredište u jednom komadu. Upute koje slijede spasit će život tvojoj kćeri. Tko god napisao poruku predobro zna za što je spremna žrtvovati cijeli svijet i kako je natjerati na suradnju. Kad započnu ubojstva putnika, Mina mora odlučiti koga spasiti. Stotine putnika ili živote svoje kćeri i muža zatočenih u vlastitu domu? Dvadeset je sati do Sydneyja. Štošta s